7 Mart 2013 Perşembe

ŞEKERBEĞİ BAZİKİLERİ


Zülfikar Bey’in oğlu küçük Üveys Bey annesi ile beraber Şah Tahmasb’a sığınmıştı. Yirmi yıl gibi uzun bir süre şahın sarayında kalan Üveys Bey sonunda şahın hoşnutluğunu kazanarak Baziki aşiretinin Şeker Beği bölümünün beyliğine atandı. Daha sonra Halitbeği bölümü de bu beyin emrine verildi. Baziki aşireti tarihinde Meşhur Kılıç Bey işte bu adamdır. Kılıç Bey’in merkezi şehri Eleşkirt’ti. Gerçekten Kılıç Bey zamanında Bazikiler ve Baziki aşireti ile beraber yaşayan diğer aşiretler refah ve saadet içinde yaşadı.
BOZOVA
1505 Osmanlı-İran seferine kadar bu böyle devam etti. Özdemir Zade Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu bölgeye doğru ilerleyince Kılıç Bey Eleşkirt’i terk ederek aşireti ile beraber İran komutanı Tokmak Bey’e sığındı. Cağaleoğlu Sinan Paşa öncü kuvvetlerle beraber Harami Kulağı Kalesi önüne kadar gelmişti. İki ordu arasında yapılan savaşta Kılıç Bey tüm Bezikilerle beraber İran ordusunu destekledi. Bu savaşta büyük yararlılıklar gösterdi. Fakat savaş meydanında Koçi Bey adında
bir Osmanlı askeri tarafından öldürüldü. Başı kesilerek Osman Paşa’ya götürüldü.  Savaştan sonra Kılıç Bey’in oğlu Kuli Bey ve Bazuki aşireti gençlerinin tümü şahlığın koruma ordusuna alındılar. Bazikilerin bir bölümü işe Dımbılli aşiretine sığındılar. Böylece Bazikilerin bir bölümü Dıbıllilere katılmakla Osmanlı idaresine geçmiş oluyorlardı. Dımbıllilere sığınan Bazikiler daha sonra birçok il ve şehirlere aileler halinde dağıldılar. İran’daki reisleri ile pek bir bağlantıları da kalmadı. Günümüzde Bezikiler Doğu ve Güneydoğu illerinin birçoğunda dağınık halde yaşamaktadırlar.
Bozova bölgesi Bezikilerinin son dönem önderliğini yapmaya çalışan Arusoğlu, Aksoy gibi aileler göze çarpmaktadır. Bezikilerin Tunceli bölümü alevi kökenlidir. Günümüzde bu aşiret çok dağınık bir şekilde yaşamaktadır. Kimin aşiret reisliği yaptığı belli değildir.

1 yorum: